postheadericon Przepisy na potrawy bez cholesterolu

Dieta obniżająca poziom cholesterolu jest dzisiaj bardzo w modzie. Wielu osobom coraz bardziej zależy na tym, aby zdrowo się odżywiać i zwracać uwagę na to, co wkłada się do ust. Jaka jest zdrowa dieta bez cholesterolu? Jak można ją najlepiej określić? To taka dieta, która obniża poziom „złego” cholesterolu, a podnosi poziom tego dobrego. Współcześni dietetycy określają, że znana wielu osobom tzw. dieta śródziemnomorska najbardziej przypomina tę antycholesterolową. To po prostu te zwyczaje żywieniowe, które posiadają Włosi oraz Grecy. Osoby tej narodowości spożywają niewiele pokarmów, które bogate są w tłuszcze nasycone, czyli źródło LDL. Zaś bardzo często w ich diecie występują produkty żywieniowe, które powodują wzrost poziomu dobrego cholesterolu, czyli HDL.

Co najlepiej jadać, aby obniżać poziom cholesterolu? Wiele osób, które ma z tym problem, uważa że musi całkowicie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Wcale jednak nie jest tak źle. Istnieje bowiem wiele pysznych pokarmów, które spożywaliśmy do tej pory i może nadal to robić. Warto jednak nabyć jak największą wiedzę na temat tego, co można jeść, a czego lepiej unikać. Przede wszystkim trzeba ograniczyć niektóre potrawy, ale warto cieszyć się innym, których jest naprawdę mnóstwo. Takie zdrowe potrawy poprawią nie tylko zdrowie naszego serca, ale całego ciała. Możemy stracić na wadze i cieszyć się atrakcyjnym wyglądem.

Co możesz jeść? Chude mięso, chudą wędlinę, łososia, tuńczyka, makrelę. Warto unikać smażonych potraw. Gdy już chcemy coś usmażyć, to lepiej stosować oleje oliwkowe lub rzepakowe, które pod wypływem ciepła nie ulegają utlenianiu. Lepiej jednak, aby nasza dieta obfitowała w potrawy gotowane. Poza tym warto ubogacać dietę w nisko-tłuszczowe mleka, jogurty, chudy biały ser. W ten sposób ograniczamy liczbę spożywanych kalorii. Przepisy na potrawy bez cholesterolu można dzisiaj znaleźć w wielu wydawanych książkach oraz w Internecie. Każdy znajdzie coś odpowiedniego i smacznego dla siebie.